Sensommaraspekter på öländska stränder

Sensommar är en bra tid för att besöka stränder och studera dess flora. Många mållor är som bäst nu och flera andra växter har en utsträckt blomningstid i närheten av det uppvärmda havet. Så ta dig till en strand och njut.

 

IMG-20160812-WA0004

Att vara blomfotograf kan ha sina risker speciellt om man omringas av nyfikna kvigor och stutar som undrar om de missat något ätbart. Kapelludden, Bredsättra socken.

 

Strandmålla-8

Strandmålla Atriplex littoralis på stranden söder om Bläsinge hamn, N. Möckleby socken, med åskväder bortåt Gotland..

 

Sodaört-4

Sodaört Kali turgida är inget för nakna fötter, mycket vass i alla sina delar. Stranden söder om Bläsinge hamn, N. Möckleby socken.

 

Strandskräppa-6

Strandskräppa Rumex maritimus med frukter som nästan är gyllene. Stranden söder om Bläsinge hamn, N. Möckleby socken.

 

Krusskräppa-2

Krusskräppa Rumex crispus vars frukter fick agera kaffebönor när jag lekte affär som 5-åring. Stranden söder om Bläsinge hamn, N. Möckleby socken.

 

Strandråg-2

Snygg färgskala i grått-grönt-blått med strandråg Leymus arenarius och ett lugnt hav. Stranden söder om Bläsinge hamn, N. Möckleby socken.

 

Baltisk strandmalört-87

Den fantastiskt doftande baltisk strandmalört Artemisia maritima subsp. humifusa på välbetad strandäng vid Kapelludden, Bredsättra socken.

 

Saltmålla stackad-1

Saltmålla Atriplex pedunculata, rödlistad och ovanlig, här växande i skonor med glasört Salicornia europaea. Kapelludden, Bredsättra socken.